Makelaar in Amsterdam Sloterdijk


De wijk ‘Sloterdijk’ is een wijk in Amsterdam. De wijk bestaat uit de dorpsbebouwing waar de wijk zijn naam aan ontleent, een bedrijventerrein met de naam ‘Sloterdijk’ en het ‘Woongebied en Groengebied Sloterdijk’.
De wijk wordt begrensd door: aan aan de westkant de Rijksweg 10, aan de zuidkant de Haarlemmervaart, de noordkant de spoor- en metrolijn evenwijdig aan de Accumulatorweg en Generatorstraat en aan de oostkant het Westerpark.

Tot januari 2021 was het dorp Sloterdijk onderdeel van de gemeente Sloten welke de dorpen Oud Osdorp, Sloterdijk, Sloten en enkele buurtschappen omvatte. Het gemeentehuis stond indertijd in Sloterdijk. In januari 1921 werd de gemeente Sloten gennexeerd door de gemeente Amsterdam.

Na de annexatie in 1921 behield het dorp tot 1956 grotendeels zijn landelijk karakter. Het voormalige raadhuis werd een hulpsecretariaat van de gemeente Amsterdam. De dorpsstraat met overweg werd in 1938 onderdeel van de Velserweg, de verbinding van Amsterdam via de IJpolders naar Velsen. In de jaren zestig werd deze verbinding naar het westen verplaatst.

De bouw van de nieuwe spoorweghalte Sloterdijk in 1956 en de aanleg van de Coentunnelweg en de bedrijventerreinen in het Westelijk Havengebied in de jaren zestig leidden bijna tot de ondergang van het gehele dorp. Uiteindelijk bleef de historische Petruskerk met het kerkhof en enkele huizen eromheen gespaard. De in verval geraakte kerk werd in 1968 gesloten en in 1978 verkocht aan de ‘Stichting tot Behoud van de Petruskerk en omgeving Oud Sloterdijk’. In 1979 werd de kerk op de monumentenlijst geplaatst, waarna tussen 1980 en 1992 restauratie kon plaatsvinden. Zie ook: Lijst van rijksmonumenten in Sloterdijk.

Ten oosten van het dorp Sloterdijk bevinden zich de volkstuinvereniging ‘Sloterdijkermeer’ en Tuinpark ‘Nut en Genoegen’, gelegen in de Overbraker Binnenpolder. Op het tracĂ© van de oude spoorbaan werd na 1985 een fietspad aangelegd, het Brettenpad. Op de Molenwerf, de plaats van het stationsplein bij het vroegere station Sloterdijk, is een plantsoen aangelegd, waarin sinds 2005 het beeld ‘De verdwenen boer’ van Karel Gomes staat als herinnering aan de boerenbevolking die in de 20e eeuw moest wijken voor de stadsuitbreidingen.

Bij de indeling van Amsterdam in stadsdelen werd het dorp Sloterdijk in 1990 onderdeel van het stadsdeel Bos en Lommer (sinds 2014 stadsdeel West). Sindsdien is de gerestaureerde Petruskerk ook in gebruik als trouwlocatie. Te midden van de snelwegen, spoorlijnen en bedrijventerrein is deze historische locatie nog een kleine dorpse plek.

Bron:wikipedia

Wilt u uw woning of appartement in Amsterdam in de wijk Sloterdijk verkopen of verhuren of zoekt u kantoorruimte en zoekt u een vertrouwde en zeer deskundige makelaar in Amsterdam-West die bekend is met de wijk Sloterdijk, bel ons op 020 345 8 345, stuur een e-mail naar info@lunshof.nl of vul het contactformulier in voor meer informatie of een afspraak.

Lunshof Amstelveen

Keizer Karelweg 342
1181 RJ Amstelveen
T 020 345 8 345
E info@lunshof.nl

Lunshof Amsterdam

Keizersgracht 555
1017 DR Amsterdam
T 020 575 55 05
E makelaardij@lunshof.nl