Makelaar in Amsterdam IJplein / Vogelbuurt (Oud Noord)

De Amsterdamse wijk Vogelbuurt ligt tussen de Meeuwenlaan en de Adelaarsweg in het stadsdeel Amsterdam-Noord . Zoals de wijknaam doet vermoeden zijn de straten genoemd naar vogelsoorten. Het deel ten zuiden van de Havikslaan is van 1910 tot 1916 gebouwd. Het middendeel en het noordelijk deel volgden tussen 1916 en 1923. Het monumentale Tuindorp ligt eveneens in de Vogelbuurt.

Opvallend is, dat de eerste woningen in de Vogelbuurt villa’s voor de directeuren van de nieuwe bedrijven die zich hadden gevestigd even verderop in de Nieuwendammerham. Deze villa’s staan er nog steeds en de grootste en opvallendste is Meeuwenlaan 11 naar ontwerp van Gerrit Jan Rutgers. Deze monumentale villa werd gebouwd voor de directeur van het bedrijf Draka.

De arbeiderswoningen in die wijk werden in twee lagen met een kap gebouwd gebaseerd op het zogenaamde ’tuinstadmodel’. IndustriĆ«len die de scheepswerven in Amsterdam-Noord hadden opgericht, waren van plan zelf woningen te exploiteren voor hun arbeiders met eigen kapitaal. Hiervoor hadden zij de Maatschappij tot Huizenbouw benoorden het IJ NV opgericht. Deze bouwde in 1912 de eerste 52 woningen en twee winkels op een perceel langs de Lijsterweg, Spreeuwenpark en Meeuwenlaan naar ontwerp van architect Willem Noorlander.

Tijdens het bombardement op 17 juli 1943 gericht op de fabrieken van Fokker worden bij een mis worp enkele woongebouwen in de Fazantenweg geraakt welke meteen na de oorlog zijn herbouwd. De rest van deze Vogelbuurt is nog in oorspronkelijke staat. De stedenbouwkundige eenheid van dit deel van de Vogelbuurt wordt doorbroken door de hoogbouw van De Albatros uit 2003 aan de noordkant, langs de Johan van Hasseltweg.

Sinds 1987 valt Landelijk Noord bestuurlijk gezien onder het stadsdeel Amsterdam-Noord. Via de Centrale Dorpenraad Landelijk Noord, die in 1959 werd opgericht, houden de dorpen contact met elkaar over onder andere de indeling van het gebied. De raad is voor de dorpen tevens spreekbuis binnen het stadsdeel Amsterdam-Noord en de gemeente Amsterdam.

Makelaar in Amsterdam IJplein / Vogelbuurt | Meer info

Meer informatie over Oud Noord (IJplein / Vogelbuurt) in Amsterdam zoals aantal bewoners, gemiddelde WOZ waarde woningen, bouwperiode van panden, aantal bedrijven et cetera vindt u op www.allecijfers.nl of op de website

Bron:wikipedia

Wilt u uw woning of appartement in Amsterdam IJplein / Vogelbuurt (Oud Noord) verkopen of verhuren of zoekt u kantoorruimte en zoekt u een vertrouwde en zeer deskundige makelaar in Amsterdam IJplein / Vogelbuurt (Oud Noord), bel ons op 020 345 8 345, stuur een e-mail naar info@lunshof.nl of vul het contactformulier in voor meer informatie of een afspraak.

Lunshof Amstelveen

Keizer Karelweg 342
1181 RJ Amstelveen
T 020 345 8 345
E info@lunshof.nl

Lunshof Amsterdam

Keizersgracht 555
1017 DR Amsterdam
T 020 575 55 05
E makelaardij@lunshof.nl