Makelaar in Amsterdam Oud West de BaarsjesDe wijk ‘Chassébuurt in ‘De Baarsjes/ Oud West’ in Amsterdam bestaat uit:

  • Het Wester Kwartier
  • Filips van Almondekwartier
  • Kortenaerkwartier
  • Van Brakelkwartier

De Chassébuurt is een buurt in Amsterdam, in het stadsdeel West in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De buurt ligt tussen de Kostverlorenvaart, de Postjesweg, de Admiralengracht, de Jan Evertsenstraat en de Admiraal de Ruijterweg en is vernoemd naar de Chasséstraat.

Aan het begin van de jaren twintig werd de rijksvoorschotregeling voor de bouw van arbeiderswoningen door woningbouwverenigingen snel afgebouwd, ten gunste van bouw van middenstandswoningen door particulieren. Er werd een premieregeling van kracht voor middenstandswoningen, waarbij het rijk een subsidie van maximaal 2500 euro (circa 20% van de bouwkosten) verschafte. Veel particulieren, veelal uit de bouwwereld, verenigden zich in vennootschappen om te kunnen bouwen en exploiteren.

Daardoor werden de woningen in de Chassébuurt vooral gebouwd door dergelijke samenwerkingsverbanden. De rijkssteun bestond bovendien uit een hypothecaire lening, waarvoor de gemeente borg moest staan. Dat betekende dat de woningen in bezit van de gemeente zouden komen, als de eigenaar zijn betalingsverplichtingen niet meer zou nakomen en de gemeente zonder al te veel schade van haar garantstelling af wilde komen. Dit zou geregeld voorkomen, deels door onkunde van de nieuwe vastgoedeigenaren, deels door een te snel groeiend aanbod van middenstandswoningen voor een middenklasse die in Amsterdam nog maar klein was. Dat leidde tot nog meer leegstand van deze middenstandswoningen. Een groot aantal particuliere verhuurders kon rente en aflossing niet meer betalen, en de gemeente werd gedwongen hun vastgoed over te kopen.

Zo kwam in 1925 het blok in de Witte de Withstraat 40 t/m 94 (tezamen 99 nieuwbouwwoningen en 5 winkelruimtes) van de vennootschappen Fronton, Nieuw-Amsterdam en De Genestet, allen geleid door directeur P.H. ’t Lam, via executoriale verkoop in bezit van de gemeente. Particulier verhuurder J. Lobatto Rzn., die het woningblok ertegenover in bezit had in de Witte de Withstraat, raakte in 1926 zijn 179 woningen en 5 bedrijfsruimtes uit 1923 kwijt aan de gemeente.

De woningen kwamen daarna in beheer bij de Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam, die ze tegen betaalbare huren ging verhuren. Ook in veel andere straten kan het gemeentelijk woningbezit hierdoor verklaard worden. In de jaren tachtig van de 20e eeuw kocht de gemeente veel gebrekkige panden op van particulieren. Deze panden werden gerenoveerd en daarna verhuurd door de gemeente Amsterdam

Bron:wikipedia

Wilt u uw woning of appartement in Amsterdam Oud West in de Chassébuurt verkopen of verhuren of zoekt u kantoorruimte en zoekt u een vertrouwde en zeer deskundige makelaar in Amsterdam-West die bekend is met de wijk Chassébuurt , bel ons op 020 345 8 345, stuur een e-mail naar info@lunshof.nl of vul het contactformulier in voor meer informatie of een afspraak.

Lunshof Amstelveen

Keizer Karelweg 342
1181 RJ Amstelveen
T 020 345 8 345
E info@lunshof.nl

Lunshof Amsterdam

Keizersgracht 555
1017 DR Amsterdam
T 020 575 55 05
E makelaardij@lunshof.nl