Makelaar in Frederik Hendrikbuurt Amsterdam


 

De Frederik Hendrikbuurt bestaat uit drie wijken:

  • Frederik Hendrikbuurt Noord
  • Frederik Hendrikbuurt Zuidoost
  • Frederik Hendrikbuurt Zuidwest

De Frederik Hendrikbuurt ligtin het stadsdeel Amsterdam-West en is gebouwd vanaf 1875 en ligt tussen de Singelgracht en de Kostverlorenvaart.
De buurt is vernoemd naar ‘Frederik Hendrik’ (stadhouder van Holland in de eerste helft van de zeventiende eeuw) net als de Frederik Hendrikstraat en het Frederik Hendrikplantsoen.

Geschiedenis
Tussen de zeventiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw lag in dit gebied de ‘Zaagmolenbuurt’. De buurt kreeg deze naam omdat er veel zaagmolens stonden die het hout voor scheeps- en woningbouw zaagden. De zaagmolens werden later vervangen door machines die werden aangedrven door stoom. Ze werden allemaal op 1 na afgebroken: De Otter langs de Kostverlorenvaart.

Woningbouw
Vanaf 1870 werd woningbouw mogelijk gemaakt en werd voornamelijk overgelaten aan particulieren, die gestapelde woningen bouwden om te verhuren. Een uitzondering was de filantropische woningbouw bij de Hugo de Grootkade van de Maatschappij voor Volkswoningen, die hier vanaf 1894 een complex met betaalbare degelijke woningen voor arbeidersgezinnen bouwde. Aan de Nassaukade en het Frederik Hendrikplantsoen en in de Van Oldenbarneveldt hebben de particulier gebouwde panden een wat statiger karakter. Na de inwerkingtreding van de Woningwet in 1902 konden ook woningbouwverenigingen bouwplannen indienen om woningwetwoningen te bouwen voor arbeidersgezinnen. De Vereeniging tot verbetering der Volkshuisvesting “De Arbeiderswoning” gaf Hein Berlage in 1912 de opdracht een complex te ontwerpen aan de Rombout Hogerbeetsstraat en Zaagmolenstraat. Deze woningen worden anno 2012 verhuurd door woningcorporatie Ymere.

Stadsvernieuwing
In de jaren 60 en 70 kreeg de woningbouwvereniging met de naam ‘Zomers Buiten’ veel woningen in bezit, door een ruil met andere woningbouwverenigingen. Zomers Buiten kon daardoor een voortrekkersrol spelen bij de stadsvernieuwing in deze buurt. De slechtste complexen werden gesloopt en vervangen door nieuwe woningwetwoningen. Complexen die in betere technische staat verkeerden werden gerenoveerd.

Bron:wikipedia

Wilt u uw woning of appartement in Amsterdam in de Frederik Hendrikbuurt om omstreken verkopen of verhuren of zoekt u kantoorruimte en zoekt u een vertrouwde en zeer deskundige makelaar in Amsterdam-West die bekend is met de Frederik Hendrikbuurt , bel ons op 020 345 8 345, stuur een e-mail naar info@lunshof.nl of vul het contactformulier in voor meer informatie of een afspraak.

Lunshof Amstelveen

Keizer Karelweg 342
1181 RJ Amstelveen
T 020 345 8 345
E info@lunshof.nl

Lunshof Amsterdam

Keizersgracht 555
1017 DR Amsterdam
T 020 575 55 05
E makelaardij@lunshof.nl