Makelaar in Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt Amsterdam


 

De Spaarndammerbuurt is een buurt in Amsterdam-West. De buurt ontleent zijn naam aan de Spaarndammerstraat die op zijn beurt in 1878 werd vernoemd naar de plaats Spaarndam ten noordoosten van Haarlem evenals de Spaarndammerdijk en het Spaarndammerplantsoen die de noordelijke en oostelijke begrenzing vormen. Aan de zuidzijde grenst de buurt aan de vroegere spoorlijn via de Hembrug naar Zaandam, thans deel van het terrein van de lijnwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen. De Spaarndammerbuurt vormde samen met de Staatsliedenbuurt, de Zeeheldenbuurt en de Frederik Hendrikbuurt tussen 1990 en 2010 het stadsdeel Westerpark.

Het gebied maakte tot 1877 deel uit van de gemeente Sloten. Het meest noordoostelijke deel van Sloten werd in dat jaar door Amsterdam geannexeerd. Echte werd pas eind 19e eeuw begonnen met de bouw van de Spaarndammerbuurt. De straten in de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt zijn vernoemd naar plaatsen ten noordwesten en westen van Amsterdam, naar plaatsen in het uiterste noorden van Europa, naar bekende zeevaarders en naar actieve Nederlandse communisten:

De buurt had veel arbeiderswoningen die vooral voor de havenarbeiders waren bestemd. Blikvanger van de buurt was sinds 1891 de Maria Magdalenakerk die wegens bouwvalligheid in 1968 werd afgebroken. Op het terrein van de kerk kwam in 1972 het Domela Nieuwenhuisplantsoen.

De Spaardammerstraat is de centrale winkelstraat en loopt van de Spaarndammerdijk/Tasmanstraat naar het Domela Nieuwenhuisplantsoen en gaat voor het spoorviaduct met een bocht naar links en komt dan uit de Houtmankade. Het doorgaande verkeer gaat onder het spoorviaduct naar het Nassauplein.

De beroemdste gebouwen in de Spaarndammerbuurt zijn de door Michel de Klerk ontworpen arbeiderswoningen in de stijl van de Amsterdamse School, gelegen bij het Spaarndammerplantsoen. In de jaren rond 1920 werden hier drie door hem ontworpen blokken neergezet. Het meest opvallende ontwerp is ‘Het Schip’, gelegen langs de Zaanstraat. De woningen waren ‘paleisjes voor de arbeiders’. Niet eerder was er zoveel zorg besteed aan de vormgeving van arbeiderswoningen. Ook een postkantoor was onderdeel van het blok. Nadat het postkantoor in 2000 zijn deuren had gesloten, is hier sinds 2001 het Museum Het Schip gevestigd. Andere opvallende architectuur kwam in de jaren twintig van de hand van K.P.C. de Bazel aan het Zaandammerplein en van H.J.M. Walenkamp aan het Zaanhof.

Tussen 1906 en 1955 had de buurt en straat een tramverbinding met het Centraal Station. Tot 1944 was dit tramlijn 5, vanaf 1945 lijn 12. In 1955 werd de lijn omgezet in een buslijn met hetzelfde lijnnummer, sinds 1975 maakt de lijn onderdeel uit van de huidige bus 22. Daarnaast rijdt ook bus 48 langs de wijk.

In het westen van de wijk bevindt zich een openluchtzwembad, het Brediusbad naast de lijnwerkplaats van de spoorwegen.

Ten noorden van de Spaarndammerbuurt is een niewe wijk ontstaan: de (nieuwe) Houthavens ook bekend als ‘Spaarndammerhout’.
Bron:wikipedia

Wilt u uw woning of appartement in Amsterdam in de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt en om omstreken verkopen of verhuren of zoekt u kantoorruimte en zoekt u een vertrouwde en zeer deskundige makelaar in Amsterdam die bekend is met de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt, bel ons op 020 345 8 345, stuur een e-mail naar info@lunshof.nl of vul het contactformulier in voor meer informatie of een afspraak.

Lunshof Amstelveen

Keizer Karelweg 342
1181 RJ Amstelveen
T 020 345 8 345
E info@lunshof.nl

Lunshof Amsterdam

Keizersgracht 555
1017 DR Amsterdam
T 020 575 55 05
E makelaardij@lunshof.nl